Ένα site για Εκπαιδευτικούς. Το δικό σου site για την Εκπαίδευση.
Blog

Πως καλλιεργώ θετικό κλίμα στην τάξη

thetiko klima sthn taksh evanthia - Πως καλλιεργώ θετικό κλίμα στην τάξη - Legacy Legatou

Η ανάγκη για θετική αναγνώριση και αποδοχή έχει ήδη επισημανθεί από τον πατέρα της ψυχοθεραπείας, Carl Rogers, και βρίσκει εξαιρετική εφαρμογή και στον κλάδο της εκπαίδευσης. Πράγματι έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν ότι το θετικό κλίμα και η θετική αναγνώριση μέσα στην τάξη είναι πολύ σημαντικά κομμάτια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Όσο σημαντικό είναι να κάνουμε τους μαθητές μας να αισθανθούν μέρος του συνόλου άλλο τόσο σημαντικό και ιδιαίτερα δύσκολο είναι να βρούμε τεχνικές που προάγουν τον στόχο αυτό. Παρακάτω θα σας δώσω μερικές απλές πρακτικές για να ακολουθήσετε και να εδραιώσετε ήδη από την αρχή της χρονιάς ένα θετικό και ευχάριστο κλίμα στην τάξη σας.

 1. Χρησιμοποιώ προσιτή γλώσσα
  Ως καθηγητές έχουμε εκτεθεί σε πλήθος αξιόλογων κειμένων που μας επέτρεψαν να χειριζόμαστε τον λόγο μας με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο, όπως πολύ καλά μάθαμε στο Πανεπιστήμιο αλλά και από την συναναστροφή μας με τους άλλους, η σωστή επιλογή των λέξεων είναι αντίστοιχη της περίστασης, των συμμετεχόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ομάδας.
  Επομένως οι πολλοί όροι και ο ιδιαίτερα ακαδημαϊκός λόγος δεν ενδείκνυνται αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά. Καλύτερα να τους μιλήσουμε στη γλώσσα τους χρησιμοποιώντας ενίοτε και λέξεις της γενιάς τους όπως «μην κριντζάρεις [από το αγγλικό cringe που σημαίνει μην νιώθεις αμήχανα] αν απαντήσεις λάθος». Δε θα γελούσαν αμέσως με κάτι τέτοιο;
 2. Δεν είμαι στατικός
  Περπατάω στην τάξη και στέκομαι κοντά στα παιδιά τόσο ώστε να μην νιώσουν απειλή, αλλά να αισθανθούν σύνδεση μεταξύ μας και κατανόηση από την πλευρά μας. Χρησιμοποιώ όλο μου το σώμα, χειρονομίες, εκφράσεις του προσώπου, σωστές αυξομειώσεις της φωνής μου και παύσεις, ώστε να τους δώσω να καταλάβουν ότι έχουν κι εκείνοι άποψη και λόγο στην όλη διαδικασία.
 3. Λειτουργώ ως ένας καλός coach
  Όπως κάθε προπονητής, έτσι και ο διδάσκων δίνει συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη ενός στόχου. Ο ρόλος του εμψυχωτή είναι σπουδαίος καθώς μπορεί να κάνει τον μαθητή να αποδίδει τα μέγιστα ανάλογα με τις δυνατότητές του. Ένα «μπράβο που κατάλαβες αυτό το δύσκολο γραμματικό φαινόμενο» σε παιδί που πελαγώνει με την θεωρία θα το ενθαρρύνει σίγουρα για το «φτιάξε μία πρόταση με αυτό».
 4. Τους κινώ το ενδιαφέρον μέσα και από προσωπικές ιστορίες
  Όλοι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν μια καλή ιστορία, αστεία ή συγκινητική, επιτυχημένη ή μη, μικρή ή μεγάλη. Οι μαθητές συχνά ενδιαφέρονται να ακούσουν κάτι προσωπικό, γιατί αυτό μας κάνει πιο ανθρώπινους στα μάτια τους. Τους δείχνει ότι κι εμείς έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες, έχουμε προσδοκίες, ήμασταν κάποια στιγμή στη θέση τους. Π.χ όταν είχα και εγώ να μάθω την σωστή σειρά των λέξεων στην αγγλική γλώσσα σκέφτηκα ένα τρικ για να θυμάμαι πώς να το χρησιμοποιώ· είχα πάντα μαζί τους αγαπημένους μου φίλους:
  -τον Sam (Subject) που είναι εξαιρετικός φίλος,
  -τον Victor (verb) που είναι εξαιρετικά δραστήριος –πηδάει, μιλάει, γελάει, κοιμάται, σκέφτεται κ.λ.π.- και τόσο ευγενικός ώστε να αφήνει πάντα τον φίλο του τον Sam να ξεκινάει την πρόταση πρώτος και
  -την Olga (object) που αν και καλή φίλη των δύο πρώτων δεν επιλέγει πάντα να τους ακολουθεί.
  Αυτό το μικρό τρικ με βοήθησε να θυμάμαι τη σωστή σειρά των λέξεων στις καταφατικές προτάσεις και τους φίλους αυτούς μου τους γνώρισε η αγαπημένη φίλη και συνάδελφος Μαρία και τους βρήκα εξαιρετικά βοηθητικούς!
 5. Ενθαρρύνω τα παιδιά να μοιράζονται τα θετικά τους συναισθήματα
  Πώς; Βρες σχετικές πληροφορίες στο σχετικό άρθρο εδώ https://legacylegatou.gr/simasia-moirasmatos-ton-thetikon/

Να θυμάστε ότι το θετικό κλίμα σε μια τάξη- και όχι μόνο- είναι το νούμερο ένα συστατικό μιας επιτυχημένης και μακράς επικοινωνίας. Θετικό είναι όταν ο μαθητής εκφράζεται ελεύθερα, νιώθει ήρεμος και χαίρεται να είναι παρών στο μάθημα.

Σ' ενδιαφέρει επίσης…