Ένα site για Εκπαιδευτικούς. Το δικό σου site για την Εκπαίδευση.
Blog

3 απλά tips για καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών μας!

Ανώνυμο σχέδιο 1 - 3 απλά tips για καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών μας! - Legacy Legatou

1) Είμαστε εξαρχής ξεκάθαροι

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ή παρανοήσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποσαφηνίσουμε έγκαιρα τόσο τον τρόπο που εργαζόμαστε ως καθηγητές όσο και τον τρόπο με τον οποίο θα αμειβόμαστε. Δηλαδή, θα περιγράψουμε εν συντομία ποια μέθοδο ακολουθούμε, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αλλά και τις απαιτήσεις που έχουμε από τους μαθητές με γνώμονα το ακαδημαϊκό τους επίπεδο.
Ξεκαθαρίζουμε τις ώρες που θα πρέπει να γίνουν, τα χρήματα που ζητάμε αλλά και το γεγονός ότι η αμοιβή μας θα αλλάξει όσο ανεβαίνουμε επίπεδο. Στο τελευταίο κομμάτι καλό θα ήταν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς μου έχει συμβεί αρκετές φορές να το παραλείψω. Συνεπώς κατέληγα να διστάζω να αλλάξω την τιμή και αυτό να είναι εις βάρος μου. Η παραπάνω εργασία και η παραπάνω εμπειρία σε κάθε επάγγελμα αμείβονται και παραπάνω!

2) Βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του γονέα

Εάν δεν είμαστε γονείς ή αν ακόμη δεν έχει χρειαστεί να προσλάβουμε κάποιον καθηγητή ιδιαίτερων μαθημάτων για το παιδί μας ή να απευθυνθούμε σε κάποιο φροντιστήριο για την εκπαίδευσή του, ίσως είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την πλευρά των γονέων των μαθητών μας. Ωστόσο, συχνά είναι αναγκαίο να σκεφτόμαστε και το πώς αισθάνονται οι γονείς όταν κάνουμε παράπονα για τα παιδιά τους ή όταν αυτά δεν δείχνουν την επιμέλεια που απαιτείται για το μάθημα. Το να μιλήσουμε με κατανόηση στους κηδεμόνες και να προσπαθήσουμε ειλικρινά να αφουγκραστούμε πως νιώθουν για όσα τους λέμε, θα μας οδηγήσει αυτόματα στο να κάνουμε πιο επιεικείς κρίσεις. Πολλώ δε μάλλον να αποφεύγουμε αιχμηρά λόγια για τα παιδάκια τους.

3) Να θυμόμαστε ότι απευθυνόμαστε σε ενήλικες και όχι σε παιδιά

Είναι αρκετά σύνηθες να υιοθετούμε στην επικοινωνία μας με τους γονείς ένα “δασκαλίστικο” ύφος ξεχνώντας ότι δεν μιλάμε στους μαθητές μας αλλά στους γονείς τους. Όσα θα τους πούμε θα πρέπει να δείχνουν με σαφήνεια το θέμα. Δίχως τάσεις νουθεσίας ή επιμονής σε αυτονόητα, όπως για παράδειγμα ότι «το παιδί τους πρέπει να διαβάζει για το καλό του».

Μόλις λοιπόν διάβασες τρεις μόνο συμβουλές από τις πολλές που περιλαμβάνονται στο αντίστοιχο ηλεκτρονικό μας βιβλίο με τίτλο: https://legacylegatou.gr/neo-e-vook/«Πώς καλλιεργώ μια σωστή & εποικοδομητική επικοινωνία με τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών μου;»
Για περισσότερες πληροφορίες ή/και συμβουλές, μπορείς να μας στείλεις μήνυμα εδώ https://legacylegatou.gr/epikoinonia/!

Σ' ενδιαφέρει επίσης…