Ένα site για Εκπαιδευτικούς. Το δικό σου site για την Εκπαίδευση.

Παιχνίδια μνήμης

paixnidia-mnhmhs

Τα παιχνίδια μνήμης είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για τα παιδιά και τα βοηθούν να συγκρατήσουν βασικές πληροφορίες. Παράλληλα εξάπτουν την φαντασία και τροφοδοτούν την δημιουργικότητά τους.
Ο Tony Buzan, ειδικός στους νοητικούς χάρτες και στα θέματα μνήμης, προτείνει ανάλογες τεχνικές. Παρακάτω αναφέρω μερικές εξ αυτών καθώς και παιχνίδια απομνημόνευσης τα οποία χρησιμοποιώ και εγώ.

 1. Σεναρίου
  Ξεκινάτε μια φράση και αφήνετε τον επόμενο να προσθέσει μια λέξη ή μια επιπλέον φράση χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τη δική σας. Ο επόμενος που θα συνεχίσει θα πρέπει να αναφέρει στη δική του ιστορία όλες τις πληροφορίες που έδωσαν οι προηγούμενοι.
  Για παράδειγμα, «χθες πήγα για ψώνια…», «χθες πήγα για ψώνια σε ένα πολυκατάστημα…», «χθες πήγα για ψώνια σε ένα πολυκατάστημα και αγόρασα μια κόκκινη μπλούζα…». Η ιστορία μπορεί να πάρει αστεία τροπή, ειδικά αν κάποιος επιλέξει να δώσει μια λεπτομέρεια όπως «χθες πήγα για ψώνια σε ένα πολυκατάστημα και αγόρασα μια κόκκινη μπλούζα και έμοιαζα με τομάτα!».
 2. Βρες το ζευγάρι
  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάρτες και να τις κολλήσετε στον τοίχο της τάξης (αν δεν έχετε πρόσβαση σε παρόμοιο ηλεκτρονικό παιχνίδι), ζητώντας από τους μαθητές να τις ανοίξουν και να βρουν τις ίδιες. Αυτός που θα βρει τις περισσότερες θα είναι ο νικητής.
 3. Λέξεις
  Γράψτε στον πίνακα δυο λέξεις και μετά καλύψτε τες, ζητώντας από τα παιδιά να τις ανακαλέσουν. Ξεκινήστε σταδιακά να προσθέτετε λέξεις που πρέπει να τις πουν με τη σειρά. Αφού εξοικειωθούν, σβήστε κάποιες ενδιάμεσες και αυτή τη φορά προτρέψτε τους να τις συμπληρώσουν.
 4. Βρες τις διαφορές
  Δώστε τους δυο διαφορετικές κάρτες και ζητήστε τους να βρουν τις διαφορές. Κατόπιν, κλείστε τις κάρτες και ρωτήστε σε ποια από τις δυο συναντήσατε αντικείμενα όπως ζώα, αριθμούς ή και λεπτομέρειες. Παρομοίως, δείξτε τους εικόνες πλούσιες σε χρώματα, σχήματα και πληροφορίες. Οι μαθητές σε αυτή την περίπτωση απαντούν τι βρίσκεται πάνω δεξιά στην κάθε εικόνα, πόσα πρόσωπα είδαν, τι χαρακτηριστικά είχαν αυτά τα πρόσωπα.
 5. Ιστορίες άλλων
  Αφήστε τους να διηγηθούν μικρές ιστορίες πραγματικές ή φανταστικές. Ζητήστε από τους συμμαθητές τους να τις επαναλάβουν με όσες περισσότερες λεπτομέρειες θυμούνται.
 6. Απομνημόνευση αριθμών
  Ζητήστε τους να απομνημονεύσουν μια σειρά από αριθμούς για δυο λεπτά και να την ανακαλέσουν (αντίστροφα).
 7. Πρώτο γράμμα
  Δώστε τους ένα γράμμα και ζητήστε τους μέσα σε ένα λεπτό να γράψουν όσες περισσότερες λέξεις μπορούν που ξεκινούν από το γράμμα αυτό. Κάντε το πιο δύσκολο μετρώντας μόνο τις λέξεις με σωστή ορθογραφία ή τονίζοντας πως νικά αυτός που θα καταφέρει να βρει δέκα λέξεις, ορθογραφημένες, και θα τελειώσει πρώτος.
 8. Όνομα- Ζώο- Φυτό- Πράγμα…
  Για το τέλος, μπορούμε να εντάξουμε στο μάθημά μας ένα «κλασσικό» παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων. Σε ένα κομμάτι χαρτί που το τοποθετούμε οριζόντια χωρίζουμε στήλες με διαφορετικό τίτλο π. χ.
  ΟΝΟΜΑ ΖΩΟ ΦΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΧΩΡΑ- ΤΟΠΟΣ ΒΑΘΜΟΙ

Χρησιμοποιώντας ένα γράμμα της αλφαβήτου και βάζοντας χρονόμετρο-κλεψύδρα συμπληρώνουν τα κουτάκια και μόλις αδειάσει η κλεψύδρα λένε τι έγραψαν. Κάθε σωστή απάντηση πιάνει 10 βαθμούς εκτός αν συμπίπτει με άλλου μαθητή οπότε πιάνει 5. Έτσι οι μαθητές προσπαθούν να σκεφτούν πρωτότυπες λέξεις όπως π.χ. χώρα από Α: Αίγυπτος.
Νικητής ανακηρύσσεται αυτός με την υψηλότερη βαθμολογία. Τη διάρκεια του παιχνιδιού την έχουμε προαποφασίσει.

Σ' ενδιαφέρει επίσης…