- Coursera, edx, mathesis
Στα site αυτά ή τις αντίστοιχες εφαρμογές τους, μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν μαθήματα από πληροφορική μέχρι μια ξένη γλώσσα. Όλα είναι home study courses και σου παρέχουν πρόσβαση σε νέες έρευνες, videos, άρθρα και σχετικό υλικό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις εσύ είναι να το παρακολουθείς και να κάνες κάθε εβδομάδα από ένα τεστ, ώστε να βλέπεις την πρόοδό σου. Το σημαντικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό διδάσκεσαι από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου από την άνεση του σπιτιού σου. Μπορείς να συζητάς διάφορα θέματα που σχετίζονται με το μάθημα σε αντίστοιχο forum και σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι για πιστοποίηση πληρώνεις ένα ενδεικτικό ποσό περίπου πενήντα –σε κάποιες περιπτώσεις και λίγο παραπάνω- ευρώ.
2. Παρακολούθηση στοχευμένων βίντεο στο TED
Οι περισσότεροι ήδη γνωρίζετε την συγκεκριμένη πλατφόρμα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα βίντεο τόσο βοηθητικά για το αντικείμενό μας. Εγώ προσωπικά έχω παρακολουθήσει τα συγκεκριμένα, τα οποία και σας συστήνω. Ένα από αυτά που σχετίζεται έμμεσα με την διδασκαλία είναι η ομιλία του Martin Seligman, Καθηγητή Θετικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το 2004. Η ομιλία λέγεται «The new era of Positive psychology». Ο Σέλιγκμαν μέσα σε 23 λεπτά, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα επιτεύγματα της Ψυχολογίας και την χρησιμότητά του στη ζωή μας, μας εξηγεί γιατί η έμφαση πρέπει να μετατοπιστεί από την εστίαση στην εκάστοτε διαταραχή στο πώς συμβαίνει κάποιοι άνθρωποι να είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλους. Οι τελευταίοι λειτουργούν ως παράδειγμα και εξέταση, ώστε τελικά να βρίσκουμε τρόπους να ζούμε μια ζωή με νόημα και όμορφες σχέσεις. Στα site Positive Psychology Center και Positive Psychology.com μπορείτε να διαβάσετε όμορφα άρθρα και να ενημερωθείτε επιπλέον για τις εφαρμογές της Θετικής Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση.
3. Ενασχόληση με χόμπι εκτός της διδασκαλίας
Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας, κάνοντας κάτι πέρα από την εργασία μας. Με τον τρόπο αυτό συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους και μαθαίνουμε για διαφορετικά αντικείμενα, που αργότερα ωστόσο, μπορούν να μας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα στην διδασκαλία. Για παράδειγμα, για κάποιο διάστημα έκανα ρυθμική γυμναστική για ενήλικες και πραγματικά με βοήθησε να χαλαρώσω. Επιπλέον, μέσα στην καραντίνα ανακάλυψα ότι το περπάτημα με βοηθάει να σκέφτομαι τρόπους εξέλιξης. Το συνδύασα λοιπόν με το άκουσμα ενός σεμιναρίου και όχι μόνο είδα αποτελέσματα στο σώμα μου, αλλά έμαθα και πολλά υπέροχα πράγματα. Το σημαντικότερο, σε μια από τις πρωινές μου βόλτες είχα την ιδέα να ξεκινήσω το www.legacylegatou.gr!
- Συστηματική μελέτη βιβλίων για το αντικείμενο
Κυκλοφορούν μερικά πολύ αξιόλογα βιβλία τόσο στο διαδίκτυο όσο και έξω από αυτό. Μπορείς λοιπόν να βάλεις ένα μίνι πρόγραμμα, χωρίς να το ακολουθείς απαράκλητα, κατά το οποίο κάθε μήνα λίγο πριν κοιμηθείς, θα διαβάζεις και μερικές σελίδες. Αν σου φαίνονται πολλά, ακολούθησε την τεχνική της Φωτοανάγνωσης που θα βρεις στο άρθρο μας εδώ https://legacylegatou.gr/xereis-ti-fotoanagnosi/ . Επιπλέον, μπορείς να κάνεις δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα Internet Archive και να διαβάσεις πλήθος σημαντικών βιβλίων.
5. Συνδυασμός υλικού
Από την αρχή της ενασχόλησής μου με την διδασκαλία των αγγλικών, ξεκίνησα να συνδυάζω ασκήσεις που έβρισκα στα βιβλία που δίδασκα. Το μυστικό σε αυτό είναι ότι για κάθε παιδί έκανα- και εξακολουθώ να κάνω- και διαφορετική σειρά βιβλίων, ενώ δύσκολα ακολουθώ από την αρχή μέχρι το τέλος την ίδια σειρά. Αντίθετα, φροντίζω το βιβλίο που θα επιλέξω να ανταποκρίνεται όσο καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία κάθε μαθητή, ακόμη και όταν το αναλαμβάνω για πρώτη φορά. Αυτό, όμως, βοηθάει πολύ και εμένα, γιατί δεν μένω στάσιμη και συνδυάζω δραστηριότητες, έχοντας πλήθος πληροφοριών και υλικού στην διάθεσή μου.
6. Συζήτηση με συναδέλφους και ανταλλαγή πρακτικών
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανταλλαγή απόψεων δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα όσα συμβαίνουν στο μάθημα, αλλά θα πρέπει να γίνεται με σκοπό την πληροφόρηση του ενός από τον άλλο σχετικά με νέες μεθόδους, νέα εργαλεία και υλικό. Μην διστάσετε να εφαρμόσετε κάτι που έχει δει κάποιος συνάδελφος ότι λειτουργεί στην τάξη του, αφού είναι κάτι που μπορείτε να υποστηρίξετε και αφού το προσαρμόσετε κατάλληλα στο δικό σας τμήμα.
7. Πρωινό ξύπνημα
Μπορεί να μοιάζει ανόητο ή ακόμη περισσότερο δύσκολο, αλλά αν το δοκιμάσεις για μερικές ημέρες, θα ανακαλύψεις πόσο ευεργετικό μπορεί να είναι στη ζωή σου. Όταν ξυπνάς νωρίς, μπορείς να κάνεις εκείνο το πρωινό περπάτημα που λέγαμε ή να γράψεις εκείνες τις σκέψεις που στριφογυρίζουν εδώ και μέρες στο μυαλό σου. Δεν είναι ανάγκη να ξυπνήσεις από τις έξι –αν και θα σε βοηθήσει πολύ, αφού μέχρι τις 9 θα έχεις κάνει εκατό πράγματα!- αλλά μπορείς να ξυπνήσεις είκοσι λεπτά νωρίτερα από ότι συνήθως.