Αρχίζοντας με την βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει αληθινή αποτυχία κάθε φορά που προσπαθώ να φτάσω έναν στόχο, τοποθετώ τις σκέψεις μου, πρό των εξετάσεων, σε σωστή κατεύθυνση. Ακολούθως, γνωρίζω πως μπορώ να μειώσω τις πιθανότητες να βιώσω τα αρνητικά συναισθήματα που συνεπάγεται μια μη επιτυχημένη εξέταση. Ο καλύτερος τρόπος είναι η πρόληψη.
Ιδού λοιπόν τα σωστά βήματα:
1) Προετοιμάζομαι καλά
Οι εξετάσεις είναι κάτι που εννέα στις δέκα φορές το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Άρα, πρώτα πρώτα κατανέμω σωστά τον διαθέσιμο χρόνο. Δηλαδη, δημιουργώ ένα γρήγορο πλάνο και υπολογίζω την ύλη και τις ημέρες προετοιμασίας. Κάνω αρκετές επαναλήψεις και εστιάζω στα σημεία που με δυσκολεύουν σπάζοντάς τα σε μικρότερα κομμάτια. Για παράδειγμα, εάν ξέρω ότι στο τέλος της χρονιάς θα εξεταστώ σε πέντε κεφάλαια βιολογίας, ας καταπιαστώ με ένα διαφορετικό κεφάλαιο κάθε μήνα. Μετά, επαναλαμβάνω κυρίως τα σημεία που θυμάμαι λιγότερο.
2) Εξασκούμαι σε τρόπους χαλάρωσης και υιοθετώ υγιείς συνήθειες
Ο σωστός και επαρκής ύπνος, ας πούμε από τις 10 περίπου το βράδυ έως τις 7 το πρωί, θα μου εξασφαλίσει καθαρό πνεύμα και την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζομαι για την ημέρα μου. Επίσης, έχω σκεφτεί πόσο ωφέλιμα είναι ένα βιβλίο, ένα μουσικό κομμάτι που μου αρέσει, ένας διαλογισμός, μία προσευχή; Αυτά αποτελούν τα ποιοτικότερα αντίμετρα στην χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και της τηλεόρασης!
Η αδιάκοπη ενημέρωσή μου με δυσάρεστες ειδήσεις ή το ασταμάτητο σκρολάρισμα στην οθόνη του κινητού σαμποτάρουν την προετοιμασία μου για τις εξετάσεις.
Αντίθετα, η άσκηση είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή μας ως μαθητές, αλλά καλό θα ήταν να μην είναι πάντα έντονη και κοπιαστική. Η γιόγκα, οι πιλάτες ή γενικότερα οι ασκήσεις εδάφους μπορούν να μου προσφέρουν ηρεμία, σωματική ενδυνάμωση και πραγματική αποφόρτιση σε συνδυασμό με την τεχνική καλής αναπνοής.
3) Δεν τα παρατάω όλα