Ένα site για Εκπαιδευτικούς. Το δικό σου site για την Εκπαίδευση.

Το βιβλίο κι εμείς.

hero4 rich tervet 1jUPdfWZgps unsplash - Το βιβλίο κι εμείς. - Legacy Legatou

Μια σχέση ζωής που εξελίσσεται και ελίσσεται στον χρόνο. Το έντυπο βιβλίο είναι κατάκτηση αιώνων και παρά την αλματώδη διάδοση του διαδικτύου κατάφερε να επιβιώσει.
Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που ως η γενιά του «το βιβλίο θα εξαφανιστεί και θα αντικατασταθεί από το ίντερνετ» κρατάμε γερά στο «το βιβλίο συνυπάρχει με το διαδίκτυο».
Και ίσως εμείς οι εκπαιδευτικοί να συμβάλλουμε λίγο περισσότερο σε αυτό! Ας σκεφτούμε λίγο…

…Αρχίζω το μάθημα με προφορική σύνδεση με το προηγούμενο και καθώς κάνω το warm up, ανοίγω το βιβλίο τη στιγμή που οι μαθητές μου είναι ήδη πρόθυμοι να το κοιτάξουν.
Οι εικόνες του βιβλίου είναι μπροστά τους, διαθέσιμες και απτές. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα διαδραστικού πίνακα, είναι η κύρια πηγή άντλησης πληροφοριών από το παιδί.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, όταν και χρειάζεται να γίνει εξάσκηση ανατρέχουμε στο ασκησιολόγιο του βιβλίου. Ο μαθητής σβήνει, γράφει, υπογραμμίζει και βάζει κάτι από τον εαυτό του πάνω στο χαρτί. Όπως βλέπει και τον δάσκαλό του να έχει πράξει στο δικό του βιβλίο.

Το γνώριμο «θα τσακίσω την σελίδα για να το θυμηθώ κυρία/ε» είναι η δική του υπόσχεση πως θα ξανανοίξει το έντυπο. Τα markers που χρησιμοποιεί είναι γιατί τονίζουν τα σημεία που θέλει να θυμάται με χρώματα που του αρέσουν.
Το δικό μας μότο « δείτε στη σελίδα τάδε του βιβλίου σας» κλασικό και αναντικατάστατο προσκαλεί το μαθητή να δει την γνώση στο βιβλίο που του ανήκει. Στο ίδιο αντίτυπο με το βιβλίο των συμμαθητών του που τον κάνει μέλος μιας ομάδας. Ταυτόχρονα όμως κ με τις δικές του γραφές, μουντζούρες, ζωγραφισμένες φάτσες και στίχους τραγουδιών που το ξεχωρίζουν. Είναι αυτά ακριβώς τα σημάδια που αποδεικνύουν πως το παιδί μπαίνει στον κόσμο του βιβλίου. Αφήνει τα δικά του σύγχρονα αποτυπώματα με τα δικά του μελάνια.

Και αναρωτιέμαι κάθε φορά κοιτώντας τα βιβλία μου και τα βιβλία των μαθητών μου:
1.Υπάρχει πιο διαχρονική διάδραση από αυτήν;
2.Μήπως ο Γουτεμβέργιος τον 15ο αιώνα στην Μαγεντία δεν εφηύρε απλώς την τυπογραφία αλλά μας έβαλε στον κόσμο του βιβλίου μια για πάντα;
Αν ωστόσο αναρωτιέστε ποιο βιβλίο αξίζει να διαβάσετε κι εσείς και οι μαθητές σας, εφαρμόστε τη μέθοδο της Φωτοανάγνωσης, ρίχνοντας μια ματιά σε προηγούμενο άρθρο μας, ή αυτό που μας προτείνει ο Καναδός επικοινωνιολόγος Μάρσαλ Μακ Λούαν: «Για να αποφασίσετε τι θα διαβάσετε, ανοίξτε ένα βιβλίο στη σελίδα 69 και διαβάστε την. Αν σας άρεσε εκείνη η σελίδα, αγοράστε το βιβλίο».

Σ' ενδιαφέρει επίσης…