Πόσες φορές δεν αναρωτήθηκες κι εσύ σαν μαθητής/τρια ή κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής εάν υπάρχει μια μέθοδος που να σε βοηθά να μελετήσεις πλήθος βιβλίων, άρθρων, ερευνών όσο το δυνατόν γρηγορότερα! Και πόσες φορές δεν σκέφτηκες να μπορούσαν οι καθηγητές σου στο σχολείο να σε μυήσουν σε μια τεχνική που να σε κάνει να διαβάζεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και παράλληλα να κατανοείς!!
Όπως σίγουρα θα κατάλαβες αυτό υπόσχεται να κάνει η Φωτοανάγνωση. Ή αλλιώς η γρήγορη ανάγνωση/φωτογράφιση των όσων διαβάζουμε. Η εν λόγω μέθοδος μπορεί να αποβεί πολύ βοηθητική τόσο για σένα όσο και για τους μαθητές σου καθώς υπόσχεται -και πραγματοποιεί- σε βάθος κατανόηση των όσων αναγνώσκει κανείς, όταν εφαρμόζεται συστηματικά.
Πώς όμως μπορείς να φωτοαναγνώσεις κι εσύ; Σε αυτό το άρθρο θα σου μάθω τα μυστικά της συγκεκριμένης τεχνικής, όπως μου τα δίδαξε κι εμένα η ψυχολόγος κυρία Βασιλική Γιαννακοπούλου.
Η Φωτοανάγνωση λοιπόν αναφέρεται στα εξής:
- Ταχεία ανάγνωση
Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα κείμενο φρόντισε να διαβάσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς τις γραμμές του. Αν τυχόν χάσεις μια λέξη μην επιστρέψεις, αφού στην πραγματικότητα όταν διαβάζουμε ένα κείμενο ενδιαφερόμαστε για το συνολικό του νόημα. Ακόμη, είναι αδύνατον εκ των πραγμάτων να θυμόμαστε αργότερα την κάθε μεμονωμένη λέξη. Σε αυτό θα σε βοηθήσει ένα οπτικό βοήθημα, δηλαδή ένας χάρακας ή το δάχτυλό σου που καλείται να κρατάει τις γραμμές, αλλά έτσι ώστε να μην σου αποσπά την προσοχή.
Δεν είναι ανάγκη να το σέρνεις σε κάθε λέξη, μπορείς να το χρησιμοποιείς μέχρι τη μέση κάθε γραμμής, στην αρχή ή το τέλος της. Εάν χρησιμοποιείς δείκτη και μεσαίο δάκτυλο για να «μαρκάρεις» μερικές λέξεις, σχηματίζεται το σήμα της νίκης πάνω στην σελίδα σου. Επιπλέον βοήθεια θα σου προσφέρει και ένας βιβλιοστάτης που κρατάει το βιβλίο σου σε απόσταση περίπου σαράντα πέντε μοιρών από τα μάτια σου. Η απόσταση αυτή επιτρέπει να βλέπεις καθαρά και τις δύο σελίδες του βιβλίου σου.
- Mind maps
Οι νοητικοί χάρτες χρησιμοποιούνται ευρέως για συγκράτηση πληροφοριών από μαθητές – καθηγητές αλλά και για σχεδιασμό σκελετών βιβλίων ή άρθρων από συγγραφείς. Στόχος είναι σε μια σελίδα να συμπεριλάβουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε, οργανώνοντάς τες σε κατηγορίες που θα περιλαμβάνουν λέξεις, εικόνες και γενικά σχήματα. Όλα αυτά χάριν απομνημόνευσης. (Οι νοητικοί χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέθοδος επανάληψης αλλά και ως τρόπος παρουσίασης ενός γραμματικού φαινομένου, όπως είναι τα modal verbs στα αγγλικά.)
Γιατί όμως είναι απαραίτητοι οι νοητικοί χάρτες στην Φωτοανάγωση; Μα φυσικά για να συγκεντρώσεις βασικές πληροφορίες, που θα σε βοηθήσουν αργότερα στην επανάληψή σου (πριν από επικείμενη εξέταση), αλλά και για να καθησυχάσεις το υποσυνείδητό σου που, έχοντας συνηθίσει στον προηγούμενο τρόπο ανάγνωσης, μπορεί να «σαμποτάρει» τις προσπάθειές σου.
Για την χρησιμότητα των νοητικών χαρτών μπορείς να δεις αναλυτικότερα στο σχετικό μας άρθρο εδώ https://legacylegatou.gr/oi-noitikoi-chartes-stin-ekpaideytiki/. - Συνολική θεώρηση του βιβλίου
Έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητικό στα πρώτα μαθήματα να προαναφέρουμε όσα πρόκειται να ακολουθήσουν μέσα στη χρονιά. Αυτό μπορεί να γίνει αφιερώνοντας λίγο χρόνο στο να ξεφυλλίσουμε το βιβλίο μαζί με τους μαθητές. Κοιτάμε τα κεφάλαια που αυτό περιλαμβάνει και τους κάνουμε μια πρώτη παρουσίαση για το τι έχουν να περιμένουν. Έτσι, μειώνουμε το άγχος τους για τον όγκο των πληροφοριών που θα διδαχθούν και παράλληλα τους δείχνουμε ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο κάθε φορά που έχουν ένα καινούργιο βιβλίο να μελετήσουν. - Διαγώνιο διάβασμα
Μοιάζει περίεργο στο άκουσμα αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό αν επιθυμεί κανείς να διαβάσει κάτι σε πολύ λίγο χρόνο. Πώς γίνεται; Στην ουσία σχηματίζουμε στην σελίδα ένα νοητό Χ που εκτείνεται από την πάνω αριστερή γωνία της αριστερής σελίδας. Κατεβαίνει διαγώνια προς το κάτω μέρος της δεξιάς και κατόπιν ξεκινά αντίστροφα από την άνω δεξιά γωνία της δεξιάς σελίδας προς το κάτω μέρος της αριστερής. Στόχος είναι να εντοπίσουμε λέξεις κλειδιά ή γραμμένες με πλάγιο τρόπο, χρονολογίες, ονόματα, λέξεις με έντονα γράμματα. Εύκολο και πρακτικό.
Ολοκληρώνοντας, η μέθοδος της Φωτοανάγνωσης αναφέρεται ουσιαστικά σε μια «φωτογράφιση» της σελίδας από το άτομο που την εφαρμόζει, χωρίς να προϋποθέτει ανάγνωση με τον παραδοσιακό τρόπο, αφού το μυαλό μας είναι ικανό να αντιληφθεί τα νοήματα χωρίς την εσωτερική μας φωνή που στέκεται σε κάθε λέξη. Το πιο σημαντικό για να επιτύχει η μέθοδος αυτή είναι να περιορίσει κανείς τις περιοριστικές του πεποιθήσεις που ίσως τον κάνουν να αντιστέκεται στο διαφορετικό, αλλά και να την εφαρμόζει (ακόμη και όταν διαβάσει από τις ηλεκτρονικές συσκευές του) σε κάθε ευκαιρία. Είμαι σίγουρη ότι κι εσύ μπορείς να τα καταφέρεις! Τι λες;
Καλή σου φωτοανάγνωση λοιπόν…